>  Actueel  >  Ervaringsverhalen

Ervaringsverhalen

 • Imana’s zelfvertrouwen groeit bij WAUWcloset

  “Ik wil alles doen!”, zei Imana Suleyman (35) tegen directeur Hanh Vlooswijk-Lu van WAUWcloset. Het leverde haar een werkervaringsplek op. “Ik zie haar zelfvertrouwen groeien”, zegt Hanh.

 • Christiaan grijpt zijn kans bij SBPost

  SBPost uit Nieuwegein geeft iedereen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Zo ook Houtenaar Christiaan van der Pol (48). “Christiaan heeft bij ons zijn plek gevonden”, zegt zijn manager Arjan Gorsseling.

 • 'Sven doet het goed in de techniek'

  Techniek interesseerde Sven van Dijk (21) altijd al. Maar hij ging werken in een kapsalon. Door corona raakte hij zijn baan kwijt. Een geluk bij een ongeluk. Met hulp van WIL vond hij een technische baan bij KMZ in Benschop. Sven is blij met zijn baan. Het bedrijf is blij met hem.

 • Lekker in je vel door vrijwilligerswerk

  Een betaalde baan is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook via vrijwilligerswerk kunnen mensen bijdragen aan de samenleving en zich ontwikkelen, zegt buurtverbinder Chantal Bos van Movactor. “Ik zié hoe mensen, stapje voor stapje, groeien als ze actief worden als vrijwilliger.”

 • “Wij kijken liever naar wat mensen wel kunnen”

  AMP Groep blij met kandidaten WGSP Lekstroom

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van de AMP Groep uit Houten. Maar de SROI-verplichting in aanbestedingen gaf het MVO-beleid een extra zetje. WGSP Lekstroom fungeert nu als ‘uitzendbureau’ voor nieuwe AMP-werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 • Bidfood biedt medewerkers kansen

  Mitchell Vos vindt plek in de ochtendploeg

  Mitchell Vos (25) uit Nieuwegein vond via WIL zijn droombaan bij horeca groothandel Bidfood. Daar zijn ze blij met hem, vertelt teamleider Ervis Kolomaci.

 • 'Discipline hielp Fareon uit de schulden'

  “Geloof in jezelf, dan kun je alles bereiken”

  Met een klein beetje hulp van WIL, maar toch vooral op eigen kracht kwam Fareon Wilson (30) uit Lopikerkapel uit de schulden. “Het lukt alleen als je echt in jezelf gelooft."

 • 'Geef nooit op'

  Shana Wright (34) kreeg met hulp van WIL haar leven weer op de rit. Nu heeft ze een baan, een huis, een gezin en een toekomst. Haar geheim: “Nooit opgeven.”

 • 'Stratenmaker Oskar welkom bij Scherrenberg'

  Stratenmaker Oskar Theunissen (31) vond in zijn nieuwe woonplaats Nieuwegein geen werk, want hij had nog geen contacten. Via Werk en Inkomen Lekstroom ging hij aan de slag bij aannemer Scherrenberg.

 • 'Rowena welkom in De Schutse'

  “Het is fijn om iets voor andere mensen te kunnen betekenen.” Alleenstaande moeder Rowena Jaspers (18) uit Lopikerkapel heeft gekozen voor de zorg. Via WIL vond ze een stageplek bij woonzorgcentrum De Schutse in Lopik.

 • Je kunt in een paar jaar een heel nieuw leven opbouwen’

  Bron: Kom jij er uit? campagne

  Geldproblemen achtervolgen Iris Zuidweg (31) uit Amsterdam van jongs af aan. Wat op de middelbare school begint met links en rechts wat lenen, eindigt jaren later met een schuld van ruim 57.000 euro. Zelfs met een goede baan en dito salaris geeft ze lang te veel uit en dicht ze het ene gat met het andere. “Dat was de rode draad in mijn financiële bestaan”, zegt Iris. Tot ze op haar 27ste inziet dat ze niet wil blijven leven met torenhoge schulden. Ze maakt een radicale keuze: ze gaat terug naar haar ouders en betaalt alles af. “Ik weet nu dat je in een paar jaar een heel nieuw leven kunt opbouwen.’’

 • Willem vindt zijn plek bij no-nonsense groothandel Lukassen

  Niet lullen maar poetsen, is het devies bij de Nieuwegeinse groothandel Lukassen AGF. Precies de plek voor zijn cliënt Willem Jacobs (52), bedacht accountmanager Orçun Yürümez van WIL. Goed gezien: Willem krijgt binnenkort een vast contract.

 • Van pomphouder tot pizzabakker

  In Syrië was Nieuwegeiner Hachem Makaini (55) benzinepomphouder. Nu heeft hij een vaste baan als pizzabakker en gastheer bij Driessen Smaakvermaak, een kookstudio en cateringbedrijf in Nieuwegein.

 • Slimme René is lekker aan het werk als hovenier

  René Grobben (22) uit Lopik vond via WIL een baan bij hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk in Lexmond. “Ik heb het erg naar mijn zin”, zegt hij. Ook zijn werkgever is tevreden: “Als René zo doorgaat, krijgt hij volgend jaar een vast contract.

 • 'Nooit gedacht dat ik zover zou komen'

  “Nancy is een aanwinst voor ons bedrijf”, zegt Roy Zomer. “Ze is altijd op tijd, sociaal en kan goed met de klanten overweg. Daarom heeft ze een vast contract gekregen voor 32 uur per week.”

 • Hamburgers bakken bij McDonald’s

  In zijn vaderland Eritrea volgde Robel Tsegay (27) een opleiding tot timmerman. Tot hij moest vluchten. Nu bakt hij hamburgers bij McDonald’s in IJsselstein. Ook leuk, vindt hij.

 • Zober wil graag weer zelfstandig zijn

  In Syrië had Zober Soliman (40) zijn eigen schoenenatelier. Nu maakt bij tassen van gerecycled vilt bij het Utrechtse bedrijf i-did.

 • ‘Ik leefde alsof ik miljoenen op de bank had’

  Wasan: ‘Ik leefde als God in Frankrijk. Elk week sushi, bioscoop, lunchen. Dankzij die creditcard.’ Marjolein: ‘We hadden een afspraak en je kwam aanzetten in je splinternieuwe outfit. Ik vroeg: hoe kom je aan die kleren?’ Jij zei: AfterPay. Waarop ik zei: ‘Dan is het dus niet echt van jou.’

 • 'Verlegen Jeffrey ‘groeit’ bij HEMA Lage Weide'

  'Supertrots’ is Jeffrey (18) op zijn baan in het distributiecentrum van HEMA in Utrecht. En Lucien Stout, zijn teamleider bij de HEMA, is trots op hem. “Jeffrey is in drie jaar enorm gegroeid. Hij is nu een volwaardige collega.”

 • 'Als laaggeletterde hou je je stil'

  Marchien: ‘Natuurlijk ben je, ook als je niet kunt lezen en schrijven, zelf verantwoordelijk. Je moet op tijd aan de bel trekken. Maar het helpt als er in je omgeving en bij organisaties meer oog is voor laaggeletterdheid. Dan durf je er sneller voor uit te komen.’

 • ‘Ik dacht alleen maar: ik heb gefaald’

  ‘Ik kreeg hulp aangeboden. De buurvrouw, mijn familie, de huisarts, maatschappelijk werk. Telkens zei ik: ik ga het zelf doen. Maar ik deed het niet. Ik zat tien jaar op de bank, de fles binnen handbereik. Totdat ik ‘ja’ zei tegen een schuldhulpmaatje.

 • 'Niet te oud voor CityBOX'

  Bram Klop fluitend naar het werk
  Na drie jaar in de WW en een jaar in de bijstand vond Bram Klop (62) weer werk. Hij is dolgelukkig bij carrosseriebouwer CityBOX in Lopik. “Die uitkering vond ik niks. Ik wilde werken. Toen kreeg ik deze kans. Die heb ik met beide handen gepakt.”

 • Uit de schulden, nu bedrijfsleider

  Tieneke zette kringloopwinkel op
  Vorig jaar nog schulden en werkloos. Nu bedrijfsleider van Kringloopwinkel Vianen.  Tieneke van Putten (58)  deed het grotendeels op eigen kracht. “Maar zonder hulp van WIL was het niet gelukt.”

 • Yassine leert veel in ‘t Amsterdammertje

  Yassine Boulfiham (32) werkt in restaurant ’t Amsterdammertje. Dit restaurant kreeg in 2010 een Michelinster. Yassine is onderdeel van het gedreven team. Hij werkt er 32 uur per week op een garantiebaan.

  Op de foto Accountmanager Jamal el Mourabit van WIL

 • 'Via WIL aan de slag in de zorg'

  'Ik heb het op eigen kracht gedaan"

  De zorg trok Susanne van Engelen (35) uit IJsselstein altijd al. Pas nu maakt ze er haar werk van. Via het WijkLeerbedrijf IJsselstein van WIL volgt ze een zorgopleiding en doet ze werkervaring op. Een betaalde baan in de zorg ligt in het verschiet. “Eindelijk uit de bijstand!”

 • Anelca maakt nu haar eigen toekomst

  Anelca maakt nu haar eigen toekomst Anelca (24) volgt een werkend-leren opleiding bij het RIVM in Bilthoven. School boeide haar niet, in werken had ze geen zin. Maar ze wil een voorbeeld zijn voor haar dochter.

 • Simone wil geen taalles missen

  Simone kwam in 2006 met haar dochter vanuit Suriname naar Nederland. In Suriname zat ze tot haar 6e op school. Daarna moest ze meehelpen en de kost verdienen. In Nederland trouwde ze met een man die schulden maakte. Simone wist van niets. Totdat ze bij WIL kwam. Haar werkcoach liet haar lezen wat hij had gedaan en vroeg haar of ze dit begreep. Toen werd het snel duidelijk. Ze kon niet goed lezen en schrijven.

 • Het Jongerenloket wijst jongeren de weg

  Een diploma halen is belangrijk, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Jongeren die bij ons Jongerenloket komen, weten niet altijd de juiste weg of zijn soms teleurgesteld en hebben weinig zelfvertrouwen. Zij hebben behoefte aan ondersteuning. Die biedt het Jongerenloket.

 • 'Budgetcursus helpt mensen met schulden'

  Ook met een goede baan, een helder verstand en een prima inkomen kun je in de schulden komen. Het overkwam Soraya (36) en Sharon (42) uit Houten. Met hulp van WIL zijn ze nu hard op weg naar een schuldenvrij bestaan. “We hebben heel veel geleerd van de budgetcursus van WIL.”

  “Ik hou nu zelfs geld over”

 • Van fabrieksdirecteur tot pakketbezorger

  In Syrië was hij directeur van een marmerfabriek, in Nederland is hij pakketbezorger bij Post NL én een zeer gewaardeerd vrijwilliger bij Nieuwegeinse bibliotheek De Tweede Verdieping. Vluchteling Ahmad Alaji (46) houdt niet van stilzitten.

 • 'Ik put zelfvertrouwen uit mijn werk'

  Een opleiding volgen, haar leven op de rit krijgen. Dat dat haar dat ooit zou lukken, had Sarah Wiesman (27) uit Houten niet meer voor mogelijk gehouden. Maar met steun van WIL gaf ze zichzelf een toekomst.

 • 'Onze offers waren niet tevergeefs'

  “Je moet een knop omzetten. ” Na drie jaar zijn de Nieuwegeiners Marina van der Plaats (73) en Carel Tuinder (69) weer schuldenvrij. Makkelijk was het niet, maar met steun van WIL sloeg het stel zich er doorheen.

 • 'Je moet het wel zelf doen'

  Leeftijd of een indrukwekkend cv? Directeur Peter Merton van Klusservice Utrecht kijkt liever naar de persoon en diens motivatie. Monique van der Horst (53) en Walter Beerens (36) danken er hun baan aan. WIL hielp hen een handje. “Maar je moet het wel zelf doen.”