>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  'Budgetcursus helpt mensen met schulden'

'Budgetcursus helpt mensen met schulden'

Ook met een goede baan, een helder verstand en een prima inkomen kun je in de schulden komen. Het overkwam Soraya (36) en Sharon (42) uit Houten. Met hulp van WIL zijn ze nu hard op weg naar een schuldenvrij bestaan. “We hebben heel veel geleerd van de budgetcursus van WIL.”

“Ik hou nu zelfs geld over”

Een mooie auto, leuke reisjes, dure kleding: Soraya hield er wel van. Het geld dat ze verdiende bij een ICT-bedrijf vloog net zo hard haar zak weer uit. Nooit goed geleerd om met geld om te gaan. Voor ze er erg in had, zat ze diep in de schulden.

Sharon raakte na een verbroken relatie in de financiële problemen. Samen met haar ex-man had ze een bedrijf. Haar ex had het zo geregeld dat ze na de scheiding met lege handen achterbleef. “Door een burn-out kon ik daarna een tijd niet werken. Toen ging het hard met de schulden.”

Schuldsanering

Beiden kwamen in een gemeentelijk schuldsaneringstraject. Drie jaar op een houtje bijten om zoveel mogelijk af te lossen en daarna schuldenvrij een nieuwe start maken. Van hun salaris – Sharon vond een baan als commercieel medewerker – houden ze een minimaal leefgeld over.

Soraya moet nog twee jaar, voor Sharon is het bijna zo ver. Dan kunnen zij en haar dochter eindelijk verder met hun leven. “Het voelt heel erg of je stilstaat. Ik ben rondgekomen van 25 euro per week.”

Jaarbudget

Beiden volgden de budgetcursus van WIL. Ze zijn lovend over de cursus en de cursusleiding. “We hebben geleerd hoe we van heel weinig geld rond kunnen komen. Bijvoorbeeld door je in de winkel voortdurend af te vragen: heb ik dat wel echt nodig? Een jaarbudget maken helpt ook enorm.”

Soraya:“Ik ben er zo goed in geworden dat ik nu zelfs kan sparen. Je ontdekt ook dat er allerlei regelingen bestaan waar je gebruik van kunt maken. Ik ben altijd best mondig geweest, maar nu wéét ik veel meer.”

De kracht van de budgetcursus is, vinden ze, dat hij zo 'op maat' is.  “Het is echt helemaal toegesneden op jouw persoonlijke situatie, de cursusleiders zijn er voor jou!”

Vriendschappen

Maar ook de onderlinge verbondenheid van de cursisten biedt veel steun. “Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en hebt aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan.”

En wat ze na het volgen van die cursus zeker weten: nooit meer zullen ze in de schulden raken.