>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  Gastvrouw Anita wil graag werken

Gastvrouw Anita wil graag werken

Vér-schrík-ké-líjk! vindt Anita van Rijkom (57) uit Nieuwegein het dat ze afhankelijk is van een bijstandsuitkering.

Ze wil toch bezig blijven. En werk vinden! Daarom werkt ze nu via WIL twee dagen per week als gastvrouw in het Stadshuis in Nieuwegein.

“Ik heb 34 jaar gewerkt, op kantoor en in de zorg. Maar na een reorganisatie kwam ik op straat te staan”, vertelt Anita. “Ik hoopte snel een nieuwe baan te vinden. Mijn leeftijd helpt helaas niet mee.” Sinds een jaar zit ze in de bijstand. “Ik dacht: dat overkomt mij nooit, maar het overkwam me wel.”

Schamen

Toen haar WW-uitkering afliep, wachtte ze een paar maanden voordat ze bijstand aanvroeg. “Ik heb nooit mijn hand opgehouden. Ik schaamde me en wilde het niet, maar ik ben alleenstaand en het kon niet anders.”

Om zich nuttig te maken en bezig te blijven ging ze via WIL begin augustus twee dagen per week werken als gastvrouw van het Nieuwegeinse Stadshuis. Ze staat in het atrium, de grote hal waar alle bezoekers binnenkomen. “Ik vind het heerlijk om te doen en mensen vinden het fijn dat ik ze help. Ik krijg ook leuke reacties.”

Positief ingesteld

Stiekem hoopt ze ook dat ze op zo aan een betaalde baan komt. “Misschien is er iemand die mij aan het werk ziet en niet naar mijn leeftijd kijkt, maar denkt: ‘Hé, die vrolijke, positief ingestelde vrouw wil ik wel voor mijn bedrijf’.”