>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  'Ik put zelfvertrouwen uit mijn werk'

'Ik put zelfvertrouwen uit mijn werk'

Een opleiding volgen, haar leven op de rit krijgen. Dat dat haar dat ooit zou lukken, had Sarah Wiesman (27) uit Houten niet meer voor mogelijk gehouden. Maar met steun van WIL gaf ze zichzelf een toekomst.

Sarah Wiesman stráált, een grote glimlach om de lippen. “Ik sta gewoon versteld van mezelf dat ik sta waar ik nu sta. Als je me dat een jaar geleden had gezegd, had ik het niet geloofd. Toen dacht ik: ik ben pas 27 en toch al te oud en opgegeven. Maar niets is minder waar gebleken. ”

Na een afgebroken MBO-opleiding ging Sarah zeven jaar geleden aan de slag in allerlei kleine, tijdelijke baantjes. Leren wilde ze niet meer. “Ik dacht dat leren toch niets was voor mij. Op school had ik ooit het stempel 'moeilijk lerend' gekregen. Daardoor kreeg mijn zelfvertrouwen een dreun.”

Dochter

Toen ze zwanger werd van haar inmiddels 6-jarige dochter Davi – “ongepland maar zeer gewenst” – en thuis kwam te zitten, zette dat haar aan het denken: wilde ze als alleenstaande moeder een goed voorbeeld kunnen zijn voor haar dochter, dan móest ze een opleiding volgen om zichzelf en haar kind een toekomst te geven.

Vorig jaar meldde ze zich bij het Jongerenloket van WIL. “Toen ze zagen dat ik echt wilde, zijn ze helemaal voor me gegaan. Ik ben fantastisch ondersteund. Zonder WIL had ik het niet gered.”

Sport

Ze begon met het sport- en bewegingstraject Let's Move. Dat stoomt met een intensief programma van sport en theorielessen de deelnemers in twaalf weken klaar voor opleiding of werk. Sarah: “Een fijne groep, ik kreeg er mijn zelfvertrouwen terug.”

Genoeg om een opleiding te gaan volgen bij Calibris in Bunnik, dat zich richt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze koos er voor haar passie: de zorg. Voor afgelopen zomer sloot ze de opleiding Verzorgende IG niveau 3 af en in september ging ze in werkend-leren baan aan de slag bij zorginstelling Lyvore in Lage Vuursche. Ze volgt er de gecombineerde opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg.

Pittig

Afwisselend twee en vier dagen per week werken en elke week één dag naar school is pittig, erkent ze, zeker als alleenstaande moeder. “Maar ik put zoveel vreugde en zelfvertrouwen uit mijn werk! Ik weet dat ik nog heel veel moet leren en er nog lang niet ben. Maar ik weet ook dat ik het ga halen. Misschien ga ik daarna wel doorleren voor verpleegkundige. Ik weet nu: de hele wereld staat voor me open en alles is mogelijk!”