>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  'Je moet het wel zelf doen'

'Je moet het wel zelf doen'

Leeftijd of een indrukwekkend cv? Directeur Peter Merton van Klusservice Utrecht kijkt liever naar de persoon en diens motivatie. Monique van der Horst (53) en Walter Beerens (36) danken er hun baan aan. WIL hielp hen een handje. “Maar je moet het wel zelf doen.”

'Behoorlijk frustrerend'

Monique raakte haar baan in de administratie kwijt en kwam daarna niet meer aan de slag. Walter ontwierp computergames in zijn eigen bedrijfje, maar de concurrentie bleek te hevig. Ze kregen een uitkering en kwamen bij WIL.

“Ik heb altijd gewerkt en dus veel ervaring, maar mijn leeftijd zat me tegen”, vertelt Monique. Walter vond geen geschikte baan omdat veel werkgevers hem – met zijn universitaire studie – te hoog gekwalificeerd vonden. “Behoorlijk frustrerend”, vinden ze allebei.

De kans krijgen

Aan hun motivatie lag het niet, aan hun ervaring en opleiding evenmin. Maar welke werkgever wilde hen een kans geven? Via WIL klopte Walter twee jaar geleden aan bij Peter Merton, de directeur-eigenaar van Klusservice Utrecht. Die zag het wel zitten met de ‘computernerdachtige’ (zijn eigen woorden) Walter.

“En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad”, zegt Peter. “Walter is een prima kracht, die onder meer een nieuw computersysteem heeft opgezet. En Monique kwam tijdens haar sollicitatiegesprek meteen heel open en gemotiveerd over.”

Samen met WIL

Leeftijd of een indrukwekkend cv zeggen Peter niets. Hij kijkt vooral naar de persoon zelf: “Is iemand open en eerlijk, is er een klik, kunnen we goed samenwerken? En een wat oudere werknemer, zoals Monique, heeft levenservaring. Dat is ook veel waard.”

De werkcoaches en accountmanagers van WIL brachten Walter en Monique onder de aandacht van Peter. Zonder dat steuntje in de rug, hadden ze niet gezeten waar ze nu zitten. “Maar”, zeggen ze allebei, “de ondersteuning van WIL is belangrijk, maar toch moet je het zelf doen.”

Vast contract

Na een korte periode ‘werken met behoud van uitkering’ kreeg Walter een tweejarig arbeidscontract, dat binnenkort wordt omgezet in een vast contract. Monique, die eind vorig jaar bij Klusservice Utrecht aan de slag ging, heeft haar tweejarige tijdelijke contract op zak.

Peter: “Niet veel werkgevers bieden meteen een contract voor twee jaar. Maar als ik vertrouwen heb in mensen, vind ik het niet meer dan logisch om ze zekerheid te bieden.”

Samenwerken

Walter en Monique vormen samen de backoffice en administratie van het florerende klusbedrijf, dat negen mensen in dienst heeft. Is hun werkgever erg tevreden over hen, zelf hebben ze het ook enorm naar hun zin. Monique: “Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn. Ik voel me hier helemaal thuis.”

Dat ze de enige vrouw is tussen de mannen, ziet ze als een voordeel: “Ze leggen me behoorlijk in de watten.”