>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  'Onze offers waren niet tevergeefs'

'Onze offers waren niet tevergeefs'

“Je moet een knop omzetten. ” Na drie jaar zijn de Nieuwegeiners Marina van der Plaats (73) en Carel Tuinder (69) weer schuldenvrij. Makkelijk was het niet, maar met steun van WIL sloeg het stel zich er doorheen.

Teveel druk

Door omstandigheden waren de schulden van Carel en Marina hoog opgelopen. Pas toen ze de druk van de schuldeisers niet meer aankonden, wendden ze zich tot WIL. “Dat hadden we eerder moeten doen”, zegt Marina.

Schuldhulpverleningstraject van WIL

Ze kwamen in een schuldhulpverleningstraject. Drie jaar moesten ze op een houtje bijten, maar eind juli waren ze schuldenvrij. “Dat voelt als een enorme opluchting”, zegt Marina. Ze leefden van minder dan € 10 per dag. “We pluisden de foldertjes na en gingen op elke aanbieding af. Op zeker moment werd het een sport.” Ze ontzegden zich alle luxe: auto de deur uit, caravan verkocht, geen etentjes buitenshuis en alleen kleding uit de uitverkoop. Marina: “We hebben allebei een winterjas gekocht bij de Zeeman, voor 5 euro.”

Kleine financiële buffer

Soms zaten ze er doorheen. “Gelukkig hadden we een fantastische consulente van WIL. Streng, maar ook enthousiast. Ze hielp ons en gaf advies en nuttige tips.” Sterker: dankzij een spaarregeling van WIL beschikken ze nu over een kleine financiële buffer, voldoende om minstens een maand door te komen.

Nooit meer schulden

Schulden zullen ze niet meer maken. Marina: “We hebben geleerd hoe we met weinig rond kunnen komen. Onze offers waren niet tevergeefs.”