>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  Simone wil geen taalles missen

Simone wil geen taalles missen

Simone kwam in 2006 met haar dochter vanuit Suriname naar Nederland. In Suriname zat ze tot haar 6e op school. Daarna moest ze meehelpen en de kost verdienen. In Nederland trouwde ze met een man die schulden maakte. Simone wist van niets. Totdat ze bij WIL kwam. Haar werkcoach liet haar lezen wat hij had gedaan en vroeg haar of ze dit begreep. Toen werd het snel duidelijk. Ze kon niet goed lezen en schrijven.

Schaamte

Simone schaamde zich: “Ik was afhankelijk van anderen. Dat maakte me verdrietig en boos. Ik kon goed verbergen dat ik niet kon lezen en schrijven. Als ik brieven of formulieren kreeg, maakte ik foto’s met mijn telefoon en stuurde die naar mijn dochter. Zij vertelde me dan wat ik moest doen.”

Ik wil meer

Inmiddels is Simone gescheiden en werkt als vrijwilliger bij de kledingbank. Ze kan nu veel beter lezen en schrijven. Maar Simone wil meer. Ze stapte over haar schaamte heen. In januari begon ze via het Taalhuis met lessen lezen en schrijven.

Trots

Haar lerares Nederlands, Adriana de Graauw, vertelt enthousiast: “Simone is een kanjer. Ze is onze trouwste leerling en heeft geen les overgeslagen. Ik was net zo trots als zij toen ze haar eerste kaartje schreef aan haar kleindochter.”

Kom ook naar het Taalhuis

Simone is blij dat ze de stap genomen heeft: “Ik kan nu zelf een formulier invullen. Ik hoop dat ik nog een extra jaar naar Nederlandse les mag. Dan kan ik een opleiding volgen. Ik droom ervan pedicure te worden. En dat ik mijn kleindochter kan voorlezen. Daarom wil ik geen les missen. In mijn omgeving zijn veel meer mensen zoals ik. Ik wil ze graag zeggen: Kom ook leren.” 

Taalhuis

Het Taalhuis is er voor iedereen die beter wil leren lezen en schrijven. Wilt u ook leren? Neem dan contact op met Sabrina Damen, 06 – 12 44 40 98, info@taalhuislekstroom.nl.