>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  'Van ver gekomen, goed op weg'

'Van ver gekomen, goed op weg'

Sylvana werkt weer met plezier

Sylvana Plomp (32) uit Houten zat diep in de put, toen ze via WIL bij Kringloopwinkel Noppes werkervaring ging opdoen. Veel animo om aan de slag te gaan had ze niet. Maar met steun van bedrijfsleider Arie Smeding vond ze haar zelfvertrouwen en werkplezier terug. “Sylvana is van ver gekomen.”

Ooit had ze een eigen nagelstudio. Maar ze kreeg een burn-out, raakte werkloos en kwam in de problemen. Door haar ziekte kan ze lichamelijk niet zoveel aan. “Ze was tegendraads en onhandelbaar”, zegt  WIL-consulente Cindy Koppe. “Een grote mond en ruzie maken om niets. Een betaalde baan zat er voor haar niet in. Om haar werkervaring op te laten doen en te zien hoeveel ze aankan is zij een werkervaringsplaats gestart bij  Noppes.”

Daar had ze eerst helemaal geen zin in. Maar tot haar eigen verbazing bleek het een schot in de roos. Sylvana vond bij Noppes haar draai en werkt er nu 12 uur per week met veel plezier. Ze draait de kassa, werkt zelfstandig en kan het goed vinden met haar collega’s. Ze voelt zich op haar plek bij Noppes.

Allemaal dankzij bedrijfsleider Arie Smeding, die haar begeleidt. “Arie is mijn allesje”, zegt ze.  “Hij is een vertrouwenspersoon, een soort tweede vader die altijd voor me klaar staat. Tussen ons klikte het meteen. Hij maakte me aan het lachen.”

De nuchtere Arie was niet onder de indruk toen ze zich met tegenzin bij hem meldde. Hij keek door haar heen en zag een meid met potentie: “Ze kan echt wel wat. Maar ze miste de vaardigheden die je nodig hebt om in een organisatie te kunnen functioneren. Je aan afspraken houden, op tijd komen, kritiek accepteren en geen grote mond geven, al helemaal niet tegen klanten.”

Eigenschappen die Sylvana zich de afgelopen maanden in hoog tempo eigen heeft gemaakt. Met vallen en opstaan. Soms heeft ze een terugval en gaat weer in de fout, erkent ze. Maar dat gebeurt steeds minder. “Het gaat steeds beter met me. Ik heb meer zelfvertrouwen en weet  wat ik kan en vind het leuk om hier te werken. Als het kan, wil ik hier blijven.”

Van Arie mag het: “Sylvana is van ver gekomen, maar ze moet ook nog veel leren. Ze is nu nog niet klaar voor de arbeidsmarkt en heeft tijd nodig. Maar ik weet bijna zeker dat het haar uiteindelijk gaat lukken.”