>  Actueel  >  Ervaringsverhalen  >  Zober wil graag weer zelfstandig zijn

Zober wil graag weer zelfstandig zijn

In Syrië had Zober Soliman (40) zijn eigen schoenenatelier. Nu maakt bij tassen van gerecycled vilt bij het Utrechtse bedrijf i-did.

Heeft Zober Soliman het over zijn kinderen, dan gaat hij stralen. “Ik ben trots op mijn kinderen”, zegt hij. “De oudsten doen het heel goed op school. Om hun een toekomst te kunnen geven, ben ik gevlucht.”

Door de oorlog in Syrië raakte Zober alles kwijt. In Nederland opnieuw beginnen viel niet mee. “Je moet hier altijd een diploma hebben. En de taal leren is moeilijk. Ook omdat het altijd zo druk is in mijn hoofd. Ik moet steeds aan Syrië denken.”

Hij wilde graag werken en werd vrijwilliger bij de Kringloopwinkel en de Algemene Hulpdienst. Zo leerde hij de Nederlandse taal en cultuur kennen.

Via WIL kwam hij bij i-did. Dat Utrechtse bedrijf helpt mensen met een uitkering om werkervaring op te doen. Zober leerde er met de lasermachine stof snijden en de stukken met de naaimachine aan elkaar maken tot een mooie tas. Hij doet zijn werk met zoveel plezier en zo goed, dat zijn contract is verlengd, tot augustus dit jaar.

Het is leuk werk, zegt Zober. “Ik ben zo blij dat ik weer werk! Ik heb ook leuke collega’s. Oud, jong, iedereen gaat goed met elkaar om. Daardoor leer ik de taal ook steeds beter.”

Hij werkt 24 uur per week, maar wil graag meer uren werken. Dan heeft hij geen uitkering meer nodig. “Weer zelfstandig zijn, dat is mijn doel.”