Dankzij een garantiebaan bij de PLUS ontdekken wat je wél kunt 13 juli 2017

De 19-jarige Awatif Abaqaou is blij met haar garantiebaan bij de PLUS markt in Lopik. © Karin Verhoef AD/UN

WGSP Lekstroom behaalt mooi resultaat. Artikel uit AD/UN 21 juni 2017

De 19-jarige Awatif Abaqouy is hét voorbeeld van een succesvolle werknemer met een arbeidsbeperking. Haar werkgever krijgt subsidie door haar deze garantiebaan te geven. 

,,Een garantiebaan gaat niet uit van beperkingen, maar van wat mensen wél kunnen. Met wat aanpassing en begeleiding is er heel veel mogelijk’’, aldus wethouder Johan van Everdingen. Hij kwam de werknemer en haar werkgever een bloemetje brengen bij de evaluatie. 

Spannend

´In het begin vond ik het wel spannend, bijvoorbeeld om klanten te woord te staan. Maar nu doe ik het gewoon‘.  zegt Awatif Abaqouy. Awatif werkt nu 20 uur; wat haar betreft zou het een volle werkweek mogen worden. Ze heeft bepaalde moeilijkheden met leren, waardoor ze soms meer tijd nodig heeft.. ,,Ik ben begonnen met een paar taken en dat werd steeds verder uitgebreid.’’ De Lopikse scant producten op houdbaarheidsdatum. Elke ochtend stipt om half zeven staat ze achter de schrobmachine om de vloeren gedaan te hebben voordat de eerste klanten komen. Inmiddels is ze bezig haar rijbewijs te halen. Ze kwam na de praktijkschool bij de PLUS markt terecht. In het begin had ze een jobcoach, nu werkt ze zelfstandig.    

Arbeidsbeperking

,,Je hebt je heel goed ontwikkeld’’, vindt winkelmanager Tony Haars. ,,Je bent er altijd, je bent nooit te laat. Dat is voor ons het belangrijkst: dat mensen gemotiveerd zijn en laten zien dat ze ervoor willen gaan.’’ Ook werkgever Harold van Velzen is vol lof over haar. ,,We zijn heel blij met werkgevers die hun sociale verantwoordelijkheid nemen door mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. We hopen dat dit andere ondernemers inspireert’’, zegt wethouder Van Everdingen. ,,Dat past in het streven om iedereen in de maatschappij te laten meedoen.’’ 

 “Het is voor ons het belangrijkst dat mensen gemotiveerd zijn en laten zien dat ze ervoor willen gaan” - Tony Haars, winkelmanager

Subsidie

De garantiebaan valt onder de Participatiewet. Die wet kent regelingen voor werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen. In de proefperiode wordt nauwkeurig gekeken naar wat iemand wél allemaal kan. De werkgever krijgt loonkostensubsidie wanneer hij iemand in dienst neemt.

Het Werkgeversservicepunt Lekstroom (WGSP) biedt werkgevers kosteloos ondersteuning op maat. Maandag begint bij de PLUS markt een tweede werknemer in een garantiebaan. De gemeente Lopik roept andere ondernemers op het voorbeeld te volgen.

wil-lekstroom.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten