>  Actueel  >  Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

 • De DPS-matrix: informatie voor klanten

  (01-07-2022)

  De afgelopen week heeft u mogelijk iets gehoord of gelezen over de DPS-matrix en WIL. Of over Utrechtse gemeenten die een vragenlijst gebruiken die niet meer gebruikt mocht worden door de overheid.

 • WIL is gestopt met het gebruik van de DPS-matrix

  (25-06-2022)

  Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) heeft onlangs vragen van journalisten ontvangen over het gebruik van de DPS-matrix bij het aanvragen van een bijstandsuitkering.

 • Daadkracht juni is uit!

  (20-06-2022)

  Uitkomen met je inkomen. Vandaag de dag voor veel mensen een hele grote uitdaging. We helpen u daarbij. Als u dat wilt. Zeker als er ook nog sprake is van schulden.

 • Extraatje voor chronisch zieken en gehandicapten Houten 2021

  (31-05-2022)

  Elk jaar reserveert gemeente Houten een bedrag om chronisch zieke en gehandicapte inwoners tegemoet te komen in hun hoge zorgkosten. Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) regelt dit voor Houten. U kunt tot 1 augustus 2022 een aanvraag doen. Kreeg u eerder al zo’n extraatje? Dan kreeg u hier al bericht over.

 • Oekraïners en werk. De snelste route naar een match tussen werkzoekenden en werkgevers

  (26-04-2022)

  De website Midden Utrecht werkt door is hét adres voor Oekraïners op zoek naar werk vanuit de WIL-gemeente Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein.

 • WIL keert energietoeslag uit aan inwoners met een laag inkomen. Zelf aanvragen kan vanaf 21 april.

  (13-04-2022)

  In opdracht van de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein start Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) vanaf 14 april met het uitkeren van de eenmalige energietoeslag 2022 van 800 euro aan inwoners met een laag inkomen.

 • (Opvang van) vluchtelingen uit Oekraïne

  (17-03-2022)

  Door de oorlog in Oekraïne vluchten veel mensen uit Oekraïne naar onder andere Nederland. Ook de Lekstroomgemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein vangen vluchtelingen op.

 • Daadkracht maart 2022 is uit!

  (11-03-2022)

  Energie is duur geworden. Superduur zelfs! De regering beloofde een extra energietoeslag voor mensen met een laag inkomen. WIL gaat dit uitvoeren. Hoe precies weten we helaas nog niet. Ook zaken als boodschappen en kleding worden duurder. En dat terwijl uw uitkering of inkomen veelal niet naar verhouding meestijgt. 

 • Vacature – Lid Cliëntenraad Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)

  (25-02-2022)

  Zet u zich graag in voor uw medemens? En wilt u uw steentje bijdragen door middel van betekenisvol vrijwilligerswerk? Solliciteer dan als lid van de Cliëntenraad WIL.

 • Cursussen Geldzaken starten weer

  (03-02-2022)

  Meer rust ervaren over uw geldzaken? Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) organiseert binnenkort een nieuwe serie cursussen Geldzaken. Deelnemers kunnen leren hun geldzaken op orde te krijgen én te houden. Oók als het inkomen verandert of de kosten oplopen.

 • Daadkracht december is uit!

  (17-12-2021)

  Was het maar waar. Terug naar normaal… Soms zakt de moed me even in de schoenen. U misschien ook. We moeten voorzichtig blijven. Ik hoop echt dat we de feestdagen samen, gezond en vrolijk door kunnen brengen. Een lichtpuntje om naar uit te kijken.

 • Extra energietoeslag voor mensen met een laag inkomen

  (14-12-2021)

  Op vrijdag 10 december 2021 beloofde de rijksoverheid dat mensen met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) ongeveer € 200 extra energietoeslag zullen krijgen. Deze toeslag geldt dus ook voor inwoners uit Lopik, Houten, Nieuwegein en IJsselstein.

 • De collectieve zorgverzekering. Iets voor u?

  (18-11-2021)

  Heeft u een laag inkomen en veel zorgkosten? U kunt misschien overstappen naar de collectieve zorgverzekering van uw gemeente bij VGZ. De basisverzekering VGZ Ruime Keuze met een aanvullende verzekering VGZ GemeentePakket Compleet kan interessant voor u zijn.

 • Tozo gestopt per 1 oktober 2021

  (07-10-2021)

  Sinds 1 oktober is er een einde gekomen aan de TOZO 5 regeling, de tijdelijke steunmaatregel voor zelfstandige ondernemers in het kader van de coronacrisis. De regering heeft besloten dat extra steunmaatregelen zoals Tozo niet meer nodig zijn.

 • Landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’

  (16-01-2020)

  Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Als we schulden hebben, wachten we gemiddeld 5 jaar met hulp zoeken. Dat is zonde. Want als je zo lang wacht, wordt het bedrag in die 5 jaar, ruim 10 keer zo hoog. Kom je eruit? 

 • De Daadkracht van december is uit!

  (16-12-2019)

  Het afgelopen jaar hebben wij ons met plezier voor u ingezet. En er is veel gebeurd. Zo helpen wij u, samen met de gemeente, steeds meer in uw eigen gemeente. In 2020 kunt u weer op ons rekenen. En we blijven kijken naar wat u echt nodig heeft.

 • Nieuwe collectieve zorgverzekering

  (29-11-2019)

  De gemeentepolis van Menzis stopt op 1 januari 2020. Woont u in de gemeente Houten, IJsselstein of Lopik? Dan kunt u overstappen naar de nieuwe collectieve zorgverzekering bij VGZ. Deze verzekering heet GemeentePakket Compleet.

 • Kom uit je schuld!

  (25-10-2019)

  Veel Nederlanders hebben geldproblemen. En die problemen worden vaak ernstig, doordat we gemiddeld 5 jaar wachten met hulp zoeken. In die 5 jaar wordt de beginschuld ruim 10 keer zo hoog. Dat is zonde. Kom jij eruit?

 • 'Ondersteuning voor inwoners van Vijfheerenlanden per 1-1-2020 via Avres'

  (24-10-2019)

  De dienstverlening van WIL aan inwoners van Vijfheerenlanden gaat per 1 januari 2020 over naar Avres. Woont u in Vijfheerenlanden? Dan kunt u vanaf 1 januari bij Avres terecht voor hulp op het gebied van werk, inkomensondersteuning en schuldhulpverlening.

 • Werken met een aanvullende uitkering

  (27-09-2019)

  Gaat u voor het eerst werken mét een aanvullende uitkering? Dan bestaat de kans dat u uw aanvullende uitkering laat ontvangt. Dat voorkomt u door op tijd te bellen met onze klantenservice. “Samen vinden we altijd een oplossing”, zegt Marianne Weelink van de uitkeringsadministratie.  

 • Landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’

  (03-06-2019)

  Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van grote financiële problemen. Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden of een risico daarop. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat, vanwege schaamte of trots.

 • Vanaf dit jaar sneller en makkelijker hulp bij schulden

  (19-03-2019)

  Mensen met schulden kunnen sneller en makkelijker hulp krijgen. WIL heeft op 1 januari een nieuwe aanpak schuldhulpverlening ingevoerd.

  Op de foto Leon Wegen, schuldhulpverlener van WIL

 • Al langere tijd dezelfde uitkering? Vul uw PV in

  (18-03-2019)
  foto van periodieke verklaring

  Heeft u al langere tijd dezelfde uitkering? Dan ontvangt u een zogenaamde halfjaarlijkse Periodieke Verklaring (PV). 

 • IJsselstein zoekt 2 nieuwe leden cliëntenraad

  (20-12-2018)

  Woont u in IJsselstein? En wilt u zich inzetten voor WIL-klanten?
  Dan is de cliëntenraad misschien interessant voor u.

 • Als u het niet eens bent met een besluit

  (12-10-2018)

  Bij WIL nemen we veel besluiten. We werken zorgvuldig, maar soms maken ook wij fouten. Denkt u dat het besluit dat u heeft ontvangen niet klopt? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dit is een brief waarin u beschrijft waarom u het niet eens bent met het besluit.

 • Menzis zegt collectieve ziektekostenverzekering op

  (07-08-2018)

  Verzekeraar Menzis heeft het contract van de collectieve ziektekostenverzekering met een aantal gemeenten per 1 januari 2020 opgezegd. Dit geldt ook voor de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden (Vianen). De gemeenten vinden het belangrijk dat u goed verzekerd blijft.

 • Heeft u al een DigiD?

  (13-07-2018)

  De overheid werkt steeds meer met digitale aanvragen. Daarom is het handig een DigiD aan te vragen. DigiD staat voor Digitale Identiteit. Het is een systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan controleren.

  Ook bij WIL kunt u met uw DigiD digitale aanvragen doen, wijzigingen of vakantie doorgeven en uw uitkeringsspecificaties en jaaropgave opvragen.

 • Waarvoor kunt u bij de klachtencoördinator terecht?

  (13-07-2018)

  WIL probeert u zo goed mogelijk van dienst te zijn, maar er kan natuurlijk wel eens wat misgaan. Blijf met klachten niet rondlopen. Praat er met iemand over. Dat kan altijd met een medewerker van WIL. Een gesprek kan al voldoende zijn om een situatie of gevoel van onvrede op te lossen. Maar u kunt ook contact opnemen met onze klachtencoördinator, mevrouw Egbers.

 • Cliëntenraad zoekt vertegenwoordigers uit Lopik

  (29-01-2018)

  Woont u in de gemeente Lopik? En wilt u zich graag inzetten voor de belangen van klanten van WIL? Dan is deelname aan de cliëntenraad misschien interessant voor u. De cliëntenraad is namelijk op zoek naar 2 nieuwe vertegenwoordigers uit Lopik.