>  Actueel  >  Nieuwsberichten  >  Jongeren kunnen ook in de toekomst terecht bij Jongerenloket

Jongeren kunnen ook in de toekomst terecht bij Jongerenloket (13-07-2021)

Bij het regionaal Jongerenloket in Nieuwegein kunnen jongeren terecht voor ondersteuning naar werk of opleiding. Het bestaat al 8 jaar en veel jongeren maken er gebruik van. Recent hebben de wethouders  van de 4 Lekstroomgemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein besloten dat het Jongerenloket ook in de toekomst kan rekenen op financiële steun.


Het Jongerenloket is een samenwerking tussen het RMC en Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Het heeft als doel zoveel mogelijk jongeren mét een startkwalificatie van school te laten gaan én om jongeren aan het werk te helpen zodat ze geen uitkering nodig hebben.  De gemeenten hebben besloten structureel door te gaan met het Jongerenloket.

Voor wie is het Jongerenloket?

Het Jongerenloket is er voor jongeren van 16 tot 27 jaar uit Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein die vragen hebben over werk, opleiding en inkomen. Het Jongerenloket is te vinden op de derde verdieping van het Stadshuis in Nieuwegein.

Wat doet het Jongerenloket?

Jongeren kunnen tijdens de inloopspreekuren of op afspraak bij het Jongerenloket terecht. De jongere kan alleen komen of iemand meenemen (bijvoorbeeld een ouder, begeleiding, een vriend). Medewerkers van het RMC en van Werk en Inkomen Lekstroom helpen hen. Samen beantwoorden zij de vragen van de jongere.

Vindt er ook een intake plaats? Dan wordt duidelijk of de jongere begeleid kan worden naar een vervolgopleiding, ondersteuning nodig heeft bij het vinden van een baan of leren en werken kunnen combineren. Ook als dat écht niet kan, wordt er gekeken of de jongere tijdelijk een uitkering kan krijgen. Het Jongerenloket is er om jongeren snel op weg te helpen. Hebben jongeren meer of langere ondersteuning nodig dan wordt er doorverwezen naar de lokale werkteams van de gemeenten.

Daarnaast heeft het Jongerenloket een vraagbaakfunctie op het gebied van onderwijs, werk en inkomen voor lokale en regionale instanties die werkzaam zijn voor jongeren, waaronder ook het onderwijs.

Tot slot -en heel belangrijk- onderhoudt het Jongerenloket nauwe contacten met praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) scholen uit de regio. Nog voordat leerlingen uitstromen uit het laatste schooljaar worden ze door het Jongerenloket geholpen met het voorbereiden op de vervolgstap: werk, waar nodig met extra ondersteuning, of in het vinden van een vervolgopleiding.

Ben of ken jij een jongere met vragen over school, werk of inkomen?

En ben jij tussen de 16 en 27? Maak dan telefonisch een afspraak met het Jongerenloket (030 - 70 22 300). Mail je liever? Dat kan natuurlijk ook: jongerenloket@wil-lekstroom.nl. Meer informatie vind je op de pagina van het Jongerenloket.