>  Actueel  >  Nieuwsberichten  >  (Opvang van) vluchtelingen uit Oekraïne

(Opvang van) vluchtelingen uit Oekraïne (17-03-2022)

Door de oorlog in Oekraïne vluchten veel mensen uit Oekraïne naar onder andere Nederland. Ook de Lekstroomgemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein vangen vluchtelingen op.

Komt u uit één van deze gemeenten en denkt u eraan een vluchteling uit Oekraïne in uw huis op te nemen? Of bent u zelf vluchteling uit Oekraïne? Dan leest u hieronder informatie over wat dat voor u betekent.

Let op: De antwoorden op deze vragen kunnen per dag of week veranderen. Houdt onze site daarom goed in de gaten. Staat uw vraag er niet tussen? Meer informatie vindt u op Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl.

Accordeon

Veelgestelde vragen

Ik ben gevlucht uit Oekraïne en heb niet de Nederlandse nationaliteit. Heb ik recht op een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand?

Nee. U heeft geen recht op een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand als u geen geldig verblijfsdocument heeft. Als u een geldig verblijfsdocument krijgt dan mag u in Nederland werken en kunt u uw eigen inkomen verdienen. Heeft u dan nog geen werk of is uw inkomen te laag? Dan kunt u mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen. Dat weten wij op dit moment nog niet zeker. Het Rijk maakt hier regelingen voor. Hoe deze er precies uitzien en vanaf wanneer deze gelden is op dit moment nog niet bekend.

Ik krijg een uitkering van WIL en vang tijdelijk een of meerdere Oekraïense vluchtelingen op. Wat moet ik doorgeven aan WIL?

Krijgt u een uitkering van WIL en vangt u een of meerdere Oekraïense vluchtelingen op? Geef dit dan direct aan ons door. Dan zijn wij op de hoogte dat uw situatie is veranderd. U hoort dan van ons wat dat voor u betekent.

  • Ga op onze website naar wijzigingen doorgeven. Kies voor de wijziging ‘Medebewoners’. Kies daarna voor de optie ‘De medebewoner is erbij komen wonen’. Geef informatie over wie u opvangt. 
  • De persoon die u opvangt moet in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente op uw adres worden ingeschreven. De Oekraïense vluchteling moet hiervoor zelf een afspraak maken bij de gemeente waar hij opgevangen wordt. Dit gaat dus niet automatisch. Meer informatie over de BRP inschrijving van Oekraïense vluchtelingen staat op de website Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (rvig.nl).

Meer informatie over het opnemen van vluchtelingen?

Ga naar de volgende websites:

Ik wil tijdelijk een Oekraïense vluchteling opvangen. Heeft dit financiële gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?

Tijdelijk geen gevolgen

Op dit moment heeft het géén gevolgen voor uw uitkering als u tijdelijk een Oekraïense vluchteling(en) opvangt. De kostendelersnorm is tijdelijk niet van toepassing. We weten op dit moment nog niet hoe lang dit het geval is. Zodra hier meer over bekend is, of dit verandert, dan leest u dit hier.

Wanneer heeft het wel gevolgen?

Op het moment dat de Oekraïense vluchteling(en) die u opvangt een verblijfsvergunning krijgt dan verandert de hoogte van uw uitkering wel. De kostendelersnorm is dan namelijk wel van toepassing. Dit komt omdat de persoon die u opvangt vanaf dat moment kan werken en een eigen inkomen kan verdienen en daardoor kan meebetalen in de kosten. Heeft de vluchteling nog geen werk? Dan kan hij/zij vanaf dat moment waarschijnlijk een bijstandsuitkering aanvragen. Dit weten wij op dit moment nog niet zeker. Het Rijk maakt hier op dit moment regelingen voor. Hoe deze er precies uitzien en vanaf wanneer deze ingaan is op dit moment nog niet bekend.

Werkt de Oekraïense vluchteling?

Als de Oekraïense vluchteling(en) die u opvangt werkt, geef dat dan aan ons door. Wij beoordelen dan of de hoogte van uw uitkering hierdoor verandert.

Wilt u meer informatie over het opnemen van vluchtelingen? Ga naar de volgende websites:

Kan ik van WIL een financiële vergoeding krijgen voor het tijdelijk opvangen van een of meerdere Oekraïense vluchtelingen?

Nee. U kunt geen financiële vergoeding van WIL krijgen als u (tijdelijk) een Oekraïense vluchteling opvangt. Het Rijk maakt regelingen. Hoe deze er precies uitzien en vanaf wanneer deze ingaan is op dit moment nog niet bekend.

Wat is de Tijdelijke regeling verstrekkingen gerepatrieerden en evacués Oekraïne 2022?

Vanaf 25 februari 2022 is de Tijdelijke regeling verstrekkingen gerepatrieerden en evacués Oekraïne 2022 in werking getreden. Deze regeling is bedoeld voor een kleine groep mensen. Het gaat om Nederlanders die met hun gezinsleden naar Nederland zijn teruggekeerd. En om een kleine groep evacués die niet de Nederlandse nationaliteit heeft. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de regeling uit. Meer informatie vindt u op de website van de SVB.