WIL-direct niet beschikbaar vanwege storing

Ons team werkt met spoed aan het oplossen van deze kwestie.
Onze excuses voor het eventuele ongemak en danken u voor uw geduld en begrip.

Lekker in je vel door vrijwilligerswerk

Een betaalde baan is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook via vrijwilligerswerk kunnen mensen bijdragen aan de samenleving en zich ontwikkelen, zegt buurtverbinder Chantal Bos van Movactor. “Ik zie hoe mensen, stapje voor stapje, groeien als ze actief worden als vrijwilliger.”

Nieuwegein telt vier Buurtpleinen, de huiskamers van de wijk. Deze zomer komt er een vijfde bij, in het nieuwe gezondheidshuis De Componist in Zuilenstein. De Buurtpleinen draaien grotendeels op vrijwilligers. Zij organiseren activiteiten en zorgen dat het Buurtplein reilt en zeilt. De buurtverbinders van Movactor zijn betaalde krachten. Chantal is een van hen.

Als buurtverbinder in  Doorslag en  Batau is het haar taak bewoners in die wijken te benaderen en te activeren. “Veel mensen willen best iets doen maar hebben moeite om de eerste stap te zetten. Daar ondersteun ik ze bij.”

Buurman

Meedoen is belangrijk, weet Chantal. “Mensen kennen hun buren vaak amper en hebben soms weinig sociale contacten. Ze oordelen vaak op basis van aannames. Maar wie meer buurtgenoten kent, voelt zich prettiger en veiliger. Dan blijkt die woest uitziende buurman helemaal niet de bullebak die je altijd in hem zag, maar juist vriendelijk en behulpzaam. We hebben elkaar allemaal nodig. En als je een beetje op elkaar let, komt dat de leefbaarheid in de wijk ten goede.”

Ogen en oren

Chantal en haar collega’s houden hun ogen en oren open: zijn er mensen in de wijk die weinig sociale contacten hebben en dreigen te vereenzamen? Soms krijgen ze signalen van de woningcorporatie of de politie: het gaat niet zo goed met die en die mevrouw of meneer. Dan stappen ze erop af. “Ik bel gewoon aan om een praatje te maken en wijs ze bijvoorbeeld op het Buurtplein: zou u het leuk vinden om een keer koffie te komen drinken?”

Niet iedereen voelt daarvoor, maar áls buurtbewoners eenmaal actief worden, ziet Chantal mooie dingen gebeuren. “Het doet mensen goed om iets voor anderen te doen. Ze doen vaak dingen waarvan ze niet wisten dat ze het in zich hadden en ontwikkelen zelfvertrouwen. Ik zie mensen, stapje voor stapje, groeien in het besef dat ze iets belangrijks doen en meetellen.”

Laagdrempelig

Vrijwilligerswerk betekent niet dat je altijd klaar moet staan, zegt Chantal. “Dat hoeft helemaal niet. We zijn heel laagdrempelig. Je kunt ook iets kleins doen op momenten dat het jou uitkomt. Koffie schenken op een ontmoetingsochtend bijvoorbeeld. Of misschien hou je van breien. Dat kun je thuis in je eentje doen, maar ook met anderen in een groepje. Het gaat erom dat je iets doet wat bij jou past. En waar kan dat beter dan in je eigen straat en buurt?”

Wil je meer weten over de Buurtpleinen in Nieuwegein en hoe Chantal en haar collega’s jou kunnen ondersteunen? Kijk op www.movactor.nl/buurtpleinen