Noodfonds Energie weer geopend

Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf 22 januari 2024 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds aanvragen op de website van het Noodfonds Energie.

Voor wie is het Noodfonds Energie? 

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200,- (alleenstaand) en € 4.480,- euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen;
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier;
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%;
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.  

Waar kunt u steun aanvragen? 

De aanvraag van het Noodfonds kan worden gedaan op de website van het Noodfonds Energie. U kunt daar terecht om de aanvraag via computer of via de app te doen. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen.  

Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024.

WIL is niet betrokken bij het Noodfonds Energie. 

Bekijk de hulpadressen in uw gemeente