Een eigen bedrijf starten

Wilt u een eigen bedrijf starten?

En u woont in de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein of Vianen? Dan kunt u voor begeleiding en advies terecht bij het Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht.

Het Bureau Zelfstandigen voert voor WIL Het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen(BBz) uit en onderzoekt of uw plannen voor een eigen bedrijf 'levensvatbaar' zijn, zodat u na enige tijd zonder hulp van het Bbz verder kunt. Kijkt u ook eens voor meer informatie op de website de Rijksoverheid.

U ontvangt een bijstandsuitkering van WIL en u wilt als zelfstandige aan de slag?

Bespreek dan uw plannen met uw werkcoach van WIL. Deze kan u dan doorverwijzen naar de afdeling zelfstandigen van de gemeente utrecht. Maar dit kan alleen als uw werkcoach u hiervoor toestemming geeft.

Wanneer zelfstandige?

Voor het recht op bijstand voor zelfstandigen is van belang dat u zelfstandige wordt of bent. U wordt als zelfstandige beschouwd als u voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • U bent tussen de 18 en 65 jaar
  • U werkt ten minste 1225 uur per kalenderjaar als ondernemer
  • U hebt (samen met degenen met wie u het bedrijf heeft) de volledige zeggenschap over uw bedrijf en u draagt hier ook de financiële risico's van 

Worden al mijn inkomsten ingehouden van mijn uitkering wanneer inkomsten ontvang uit eigen bedrijf?

Wanneer u inkomsten uit uw bedrijf geniet, worden deze inkomsten ingehouden op uw uitkering. Tenzij er sprake is van een inkomstenvrijlating. Een inkomstenvrijlating kan in bepaalde situaties worden toegepast en betekent dat een deel van het geld dat u verdient niet wordt gekort op uw uitkering. Als uw inkomen hoog genoeg is om in uw eigen onderhoud te voorzien, stopt uw uitkering.

Meer informatie en aanvraag indienen

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Bureau Zelfstandigen gemeente Utrecht. Stuur een e-mail naar bbz@utrecht.nl, u krijgt binnen 24 uur na ontvangst bericht.

Het bezoek adres van Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht wordt per 7 oktober: Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht

Bekijk ook de Brochure van de Stichting Ondernemersklankbord. Zij kunnen u advies geven of begeleiden.

wil-lekstroom.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten