Stap 1

Je bespreekt jouw situatie met de medewerker van het Jongerenloket. Eerst zoekt iemand van het RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten) uit of je (terug) naar school kunt. Kan dat op korte termijn? Dan helpt het RMC jou hiermee verder. Het RMC geeft een persoonlijk studieadvies. Daarin staat bijvoorbeeld of het voor jou mogelijk is om in te stromen bij een opleiding tijdens een eerstvolgend instroommoment. Tot het eerstvolgende instroommoment ga je werken.

  • Bel WIL op van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en maak een afspraak bij het Jongerenloket.
  • Neem voor je afspraak je identiteitsbewijs mee.
Stap 2

Samen met jou spreken we af wat je de komende 4 weken doet terug naar school te gaan of te werken. De afspraken leggen we vast in een inspanningsplan. Verschillende bijeenkomsten bij WIL kunnen onderdeel zijn van dit plan (zie stap 3). Vind je het prettig iemand mee te nemen naar dit gesprek? Doe dit dan gerust! Twee mensen horen immers meer dan één.

Werk of school niet mogelijk?

Blijkt tijdens het gesprek dat je (tijdelijk) niet naar school kan of kan gaan werken, dan leggen we in het inspanningsplan vast wat je de komende 4 weken gaat doen om toch een stap vooruit te zetten.

Stap 3

Na je gesprek met WIL ga je thuis aan de slag met het inspanningsplan.

Stap 4

Kan je nu of op korte termijn werken? Dan volg je 2 keer per week Jobcenter. Dat is een reeks bijeenkomsten waarin je onder andere leert hoe je een goed cv en brief maakt. Ook ga je onder begeleiding solliciteren.

Stap 5

Ongeveer 4 weken na jouw eerste gesprek met WIL bekijken we wat de situatie is. Heb je werk of een opleiding gevonden? Gefeliciteerd! Ben je al je afspraken uit je inspanningsplan nagekomen, maar heb je nog geen zicht op een baan en/of opleiding? Dan gaan we kijken of je misschien recht hebt op een tijdelijke bijstandsuitkering. We bespreken samen met jou welke stappen er volgen om deze uitkering bij WIL aan te vragen.

Stap 6

We gaan ervan uit dat je tijdens de zoekperiode werk of een opleiding hebt gevonden waardoor je snel een eigen inkomen hebt. Is dat (tijdelijk) niet mogelijk voor jou en moet je misschien een bijstandsuitkering aanvragen? Dan is het belangrijk dat je weet welke spelregels hierbij horen. We informeren jou hierover tijdens deze bijeenkomst.

Stap 7

Als je een tijdelijke bijstandsuitkering toegewezen hebt gekregen, helpt een werkcoach jou de stappen te zetten die nodig zijn om zo snel mogelijk weer zelfstandig financieel rond te komen. 

Blijf solliciteren

Ook wanneer je een uitkering ontvangt, blijf je werken aan je toekomst door een betaalde baan en/of scholing te zoeken als dat voor jou mogelijk is.

Let op: je bent verplicht om alle banen aan te nemen die je kunt doen (zoals oproepwerk of parttime werk). Ook als het onder jouw niveau ligt of als je het werk niet leuk vindt.