Ik zoek werk

Als u een bijstandsuitkering wilt aanvragen of al ontvangt, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het aannemen van betaald werk.

Wij ondersteunen u als dat nodig is bij uw zoektocht. Soms betekent dat dat u werk moet doen wat niet (helemaal) aansluit bij uw opleiding, werkervaring of het gewenste aantal uren. 

Gericht vooruit

Zodra u bij ons een uitkering aanvraagt, spreken we af wat u gaat doen in uw zoektocht naar betaald werk. We kijken hierbij naar wat u wel kan.

Zo vergroot u uw kans op betaald werk

Maak een juist en compleet cv en reageer wekelijks op meerdere vacatures. Stuur daarnaast open sollicitatiebrieven naar werkgevers. Onze medewerkers kennen veel werkgevers in de regio en helpen u waar mogelijk met hen in contact te komen.

Ingeschreven staan bij uitzendbureaus vergroot uw kans op een baan. Schrijf u daarom zelf in bij verschillende uitzendbureaus.

Praktische tips kunnen u helpen bij het zetten van de juiste stappen in de richting van werk. Wij geven verschillende soorten workshops. Wanneer u een bijstandsuitkering aanvraagt, melden wij u hiervoor aan.

In de workshops:

  • Leert u uw kansen op een betaalde baan te vergroten door onder andere de inzet van sociale media en het schrijven van sollicitatiebrieven.
  • Spreekt u met accountmanagers van ons WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Utrecht, vestiging Lekstroom.. Zij kennen veel werkgevers in de regio en weten welke vacatures er zijn.
     

Wanneer u een bijstandsuitkering ontvangt dan ondersteunt één van onze werkcoaches u als dat nodig is persoonlijk bij uw zoektocht naar werk.

De werkcoach:

  • adviseert u over uw cv en/of motivatiebrieven;
  • kan u aanmelden voor trajecten die de kans op werk vergroten, zoals vrijwilligerswerk;
  • beoordeelt of u voldoende doet om aan het werk te komen;
  • kan uw uitkering tijdelijk verlagen en/of beëindigen als blijkt dat u onvoldoende uw best doet om werk te vinden.

Is het nu niet mogelijk om nu betaald werk te doen? In sommige gevallen kan vrijwilligerswerk een mooie opstap zijn naar betaald werk. Als u een bijstandsuitkering ontvangt dan informeert u altijd uw werkcoach voordat u aan de slag gaat. In een brief krijgt u bericht of u toestemming heeft om vrijwilligerswerk te doen.

Vrijwilligersvergoeding

Krijgt u een vergoeding voor de kosten die u maakt (bijvoorbeeld reiskosten)? Dan mag u maandelijks €180 ontvangen naast uw uitkering. Dit tot een maximum van €1.800 per jaar. Is uw totale vergoeding meer dan €1.800 per jaar? Dan wordt alles boven deze €1.800 als inkomen gezien. Uw uitkering wordt dan minder.

Periodieke Verklaring

Krijgt u ongeveer de maximale vergoeding voor uw vrijwilligerswerk dan ontvangt u iedere maand een Periodieke Verklaring (PV).

Heeft u een uitkering op grond van de Participatiewet (Bijstand of IOAW)? Dan kunt u werkzaamheden uitvoeren als zelfstandig ondernemer. Bijvoorbeeld als kapper of schilder. U werkt een paar uur per week. Voor de overige uren behoudt u uw recht op een uitkering. Dit noemen we parttime ondernemen.

Voor meer informatie en voorwaarden zie Hoe kan ik parttime ondernemen?