Discipline hielp Fareon uit de schulden

Met een klein beetje hulp van WIL, maar toch vooral op eigen kracht kwam Fareon Wilson (30) uit Lopikerkapel uit de schulden. “Het lukt alleen als je echt in jezelf gelooft."

Iedere werkdag staat Fareon om half vijf op, zodat hij op tijd is voor zijn werk als technicus bij een dealer van elektrische bedrijfsvoertuigen. Als rond vijf uur zijn werkdag daar erop zit, is het nog niet gedaan. Dan begint hij aan zijn volgende baan als schoonmaker.

“Meestal ben ik pas na achten thuis”, vertelt hij. “Eerst ga ik eten en daarna maak ik mijn planning voor de volgende dag. Wat ga ik doen en wat moet ik uitgeven aan eten en drinken? Pas als dat op papier staat, kan ik relaxen.”

Bankpasje

Een jaar of 18 was Fareon toen hij van Sint Maarten naar Nederland kwam. “Thuis heb ik nooit geleerd om met geld om te gaan. Mijn moeder had mijn bankpasje. Eenmaal in Nederland had ik opeens een eigen bankpas en kon ik kopen wat ik wilde. Dacht ik.”

Voor hij er erg in had, raakte hij diep in de schulden. “Ik dichtte het ene gat met het andere. In mijn huis stonden vuilniszakken vol aanmaningen en dwangbevelen die ik nooit opende. Als er gebeld werd, deed ik de deur niet open, want het kon een deurwaarder zijn. De gordijnen hield ik dicht.”

Aanpakken

Zijn schulden liepen op tot 35.000 euro. “Ik voelde me ellendig. In 2016 besefte ik: zo kan het niet langer, ik ga het aanpakken.” Wat hem daarbij hielp was het boek Think and grow rich van de Amerikaan Napoleon Hill. Het is een soort handleiding om rijk en succesvol te worden in het leven. Kort gezegd: stel jezelf een doel, maak een plan, begin meteen met de uitvoering en hou je eraan.

Fareon: “Ik wilde niet in de schuldsanering, maar het zelf oplossen.” Hij stapte voor advies naar WIL en vroeg zijn werkgever of die zijn schulden kon overnemen zodat hij nog maar één schuldeiser in plaats van meerdere had. Zijn werkgever hield elke maand een deel van zijn salaris in als afbetaling. Sinds kort is hij schuldvrij.

Volhouden

Makkelijk was het niet, vertelt Fareon. “Ik heb geleerd om met heel weinig geld rond te komen. Dat kán, maar je moet het goed aanpakken en volhouden.” Om ondanks zijn schulden toch wat te kunnen sparen nam Fareon er een baan als schoonmaker bij. “Zwaar? Soms wel, want ik werk zestig uur per week. Maar ook als ik ‘s ochtends zin heb om me nog eens om te draaien, sta ik toch op. Het draait allemaal om discipline.”

Zijn boodschap voor mensen met schulden: leg je er niet bij neer, maar kom in actie. Het belangrijkste: “Geef niet op, hou vol en geloof in jezelf. Dan kun je alles bereiken.”