Uit de schulden, nu bedrijfsleider

Vorig jaar nog schulden en werkloos. Nu bedrijfsleider van Kringloopwinkel Vianen. Tieneke van Putten (58) deed het grotendeels op eigen kracht. “Maar zonder hulp van WIL was het niet gelukt.”

Tieneke verloor haar baan als managementassistente. Ze kreeg WW. Haar schulden van vroeger kon ze niet aflossen. Daarom vroeg ze schuldhulpverlening aan bij WIL. Die hielp haar met een afbetalingsregeling. Ze leefde drie jaar van 900 euro per maand. Toen was ze schuldenvrij.

“Ik had geluk dat ik snel naar WIL ben gegaan. Anders waren mijn schulden verder opgelopen, omdat ik niet kon afbetalen. Ze hebben me goed geholpen. Het was niet makkelijk, maar ik kreeg veel steun van WIL. Ik ben heel tevreden.”

Opleidingen

Ze wilde graag werken en volgde verschillende opleidingen. Maar ze vond geen baan. Via WIL liep ze stage bij een kringloopwinkel in Lexmond. Daar kreeg ze het idee om zelf een kringloopwinkel te beginnen. In Vianen, want daar was er nog geen een. Met behoud van uitkering zette ze de winkel op. Ze werd bedrijfsleider. Sinds februari dit jaar krijgt ze salaris.

Sociale functie

De Kringloopwinkel Vianen groeit en bloeit. Trots laat Tieneke het bedrijf zien. Alles keurig opgesteld. “Allemaal dankzij de vrijwilligers”, vertelt ze. “Die zijn fantastisch!” Er werken 45 vrijwilligers. Maar ook mensen die in de gevangenis hebben gezeten. En anderen die moeilijk aan werk komen. “We hebben ook een sociale functie”, zegt Tieneke. “Alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt en geleerd, komt hier samen.”