WIL is op donderdag 11 en vrijdag 12 juli 2024 gesloten voor bezoekers. 
We zijn wel per telefoon en e-mail bereikbaar. 
Bekijk het hele bericht op onze website. 

Energietoeslag? Vraag het aan!

In opdracht van de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein keert Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) de eenmalige energietoeslag 2023 uit. Aanvragen kan nog tot en met 30 april 2024.

Aan veel mensen keerde WIL de toeslag automatisch uit. Heeft u een laag inkomen? En heeft u de toeslag niet automatisch gekregen? Dan kunt u de toeslag zelf aanvragen op de pagina energietoeslag van WIL. Het gaat om een bedrag van € 800,- euro netto dat WIL in 1 keer overmaakt. 

Heeft u recht op de energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Er geldt: maximaal 1 toeslag per huisadres. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen zijn:

•    U woont in de gemeente Houten, IJsselstein, Lopik of Nieuwegein;
•    U betaalde in 2023 de energiekosten;
•    Uw inkomen is maximaal 120 procent van de bijstandsnorm die voor u geldt. Op de pagina energietoeslag kunt u controleren om welk bedrag dat in uw situatie gaat;
•    Voor het vaststellen van uw recht op de energietoeslag telt uw vermogen niet mee.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of uitkeringen

Krijgt u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? Dan hoeft u niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uw uitkering blijven precies hetzelfde. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij. 

Een laag inkomen en energietoeslag niet automatisch gekregen? Zelf aanvragen

De energietoeslag 2023 aanvragen kan via een digitaal formulier op de website van WIL. Ook kunt u een formulier downloaden en deze op papier inleveren bij WIL of deze naar WIL opsturen. Aanvragen kan nog tot en met 30 april 2024. 

Zijn er nog andere regelingen voor mensen met een laag inkomen?

Vindt u het lastig om de energietoeslag aan te vragen?

Vraag familie of een bekende om hulp. Op deze pagina staat waar u ook hulp kunt krijgen in uw gemeente.   

Brief 

Als u uw aanvraag compleet (met alle bewijsstukken) en op tijd inlevert, krijgt u binnen 8 weken een brief. Hierin staat of u in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag 2023. WIL doet er alles aan om aanvragers op tijd die brief te sturen. 

Meer informatie over de energietoeslag

Of wilt u iemand helpen de energietoeslag aan te vragen? Kijk op de pagina over de energietoeslag. Aanvragen kan tot en met 30 april 2024.